| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-04-25, 01:08

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2010 » Травень » 3 » МІНІАТЮРА ОЛЕГА БОРИСОВА. Анонс відкриття виставки у музеї історії міста Хмельницького
19:18
МІНІАТЮРА ОЛЕГА БОРИСОВА. Анонс відкриття виставки у музеї історії міста Хмельницького

8 квітня  о 16.00 у приміщенні  музею історії міста Хмельницького відбудеться відкриття виставки  Олега Борисова «Православні  дерев’яні храми в мініатюрі».

 У колекції майстра мініатюри Олега Борисова переважають православні храми півночі Росії. І це не дивно – генетичне коріння і духовний світ майстра беруть свій початок з Костромської області  Російської Федерації. З дитячих років йому подобалось блукати разом з батьком біля стародавніх дещо занедбаних дерев’яних православних храмів і насолоджуватись невимовною красою старовинної  архітектури. І тому не дивно, що з плином часу Олег Леонідович взявся за відновлення, нехай в мініатюрі, дерев’яних православних церков Росії. Мініатюри Олега Леонідовича вражають своєю схожістю з оригіналом. Виготовлені переважно зі звичайних сірників та шпону. Можна тільки уявити, скільки потрібно терпіння та майстерності при їх виготовленні.

Центральне місце в колекції майстра посідає мініатюра церкви Успіння в Кондопозі. Сакральна споруда стоїть на березі Чупа-Губи північно-західної частини Онезького озера, - один з останніх значних пам’ятників народної північної архітектури. Побудована у 1774 році в епоху царювання Катерини ІІ. Єдина в своєму роді. Взагалі, там немає нічого такого, що відрізняло б її від інших північних шатрових церков, але все одно рівних її немає. Надзвичайно висока, 45 м заввишки (еквівалент висоти 15-поверхової будівлі), це найвища дерев’яна споруда в Росії. Але її велич не важка, не пригнічує, вона добра і привітна. Архітектура цієї церкви стала завершальним етапом багатолітнього шляху становлення образу російського дерев’яного зодчества . Не менш значним і величним пам’ятником дерев’яної російської архітектури є Успенський собор в Кемі. 1711 – 1717 рр. (Карелія).

За своїм типом, композиції – справжня енциклопедія північного шатрового типу деревяного зодчества початку 18 ст. В архітектурі Кемського собору, так як і в Кижах, Кондокозі та в багатьох інших монументальних пам’ятниках старовини, знайшли відображення ідеї самоствердження російського народу і високої національної свідомості.

В період будівництва собору (1711- 1717 рр.) Росія змагалась із Швецією за володіння виходу в Балтійське море. Розгром ворога, який впродовж 150-ти років неодноразово грабував по морі, міг стати, таким чином, приводом до створення величного тріумфального пам’ятника.

Визначним пам’ятником мистецтва є збережена до наших днів надбрамна башта Ніколо-Карельського монастиря біля Архангельська  (1691-1692 рр.), яка пізніше бережливо перенесена і встановлена в музеї «Коломенське» під Москвою. В свій час надбрамна башта виконувала функції оборонного типу. Цікаво представлена мала архітектурна форма: каплиця с. Лелікозеро (Карелія). Один з найцікавіших зразків побудови ярусної деревної архітектури є церква Іоанна Предтечі Ширкова Погоста Калінінської області (1694 р.).

Пам’ятники російської народної дерев’яної архітектури приносять нам не тільки велику естетичну насолоду, але навчають розуміти прекрасне в житті і мистецтві, допомагають глибше пізнати душу російського народу.

Запрошуємо відвідати виставку всіх бажаючих. Роботи майстра експонуватимуться з 8 по 19 квітня.

Ласкаво просимо!

Детальніше про майстра Олега Борисова читайте в розділі "ЛЮДИ".

Переглядів: 1560 | Додав: varta | Теги: макет, Олег Борисов, православний храм, Північ Росії, Борисов, дерев'яна мініатюра, музей історії міста Хмельницького
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024