| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-19, 03:53

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2018 » Березень » 27 » Наукова бібліотека музею історії міста Хмельницького поповнюється!
11:42
Наукова бібліотека музею історії міста Хмельницького поповнюється!

Археолог,  науковий співробітник відділу охорони пам`яток історії та культури у Хмельницькій області, член Спілки археологів України та НСКУ Володимир Захар`єв презентував  для музею свіжі  науково-популярні видання , що узагальнюють та доповнюють відомості про Поділля в добу Середньовіччя, яка ще й досі залишається маловивченою.


 Видання «Давні карти та щоденники про Хмельниччину ХVI-XVIII століть» розповідає про географічно-адміністративні карти авторства інженера і картографа француза Гійома де Боплана (1600-1673) та італійця архітектора Річчі Занноні (1736-1814), знайомить з тлумаченням зафіксованої на них інформації.


Картографічний матеріал вдало доповнюють витяги зі щоденників мандрівників Еріха Лясоти, Ульріха фон Вердума, Юста Юля,  а також «Віршованої хроніки» 1682 року невідомого автора, яку виявив у Польщі, переклав і оприлюднив доктор історичних наук отець Юрій Мицик.


Автори Володимир Захар`єв  та його донька магістр географії, дослідниця, краєзнавець Зоя Захар`єва ідентифікували переважну більшість населених пунктів, позначених на картах, проаналізували їхній оборонний потенціал. Книга багато ілюстрована, адже автори залучили до праці сучасних художників.

Ще одне дослідження - монографію «Замки, фортеці, пізньосередньовічні міські укріплення Хмельницької області»  присвячено 80-річчю області. Науковці  Володимир  Захар`єв, а також археолог, провідний науковий співробітник Кам`янець-Подільського державного історичного музею-заповідника, кандидат історичних наук Ігор Старенький та пам`яткоохоронець, історик, завідувач відділу охорони пам`яток історії та культури у Хмельницькій області Сергій Шпаковський  зробили серйозну спробу показати цілісну картину розташування 80 замків і фортець, укріплених міст на території нинішньої Хмельницької області. До книги увійшли особисті розвідки, наукові дослідження, які проводилися істориками і краєзнавцями ХІХ-ХХ століть, архівних документів, публікацій у довідниках, збірниках, а також цікаві давні і сучасні ілюстрації, реконструкції, карти і фотокартки.  

Книги стануть корисними шанувальникам історії, науковцям, краєзнавцям, студентам та школярам.

Переглядів: 1005 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024