| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-19, 04:08

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2015 » Вересень » 11 » Міні-експозиція «Нагороди переможців» відкрилася у музеї Проскурівського підпілля
11:13
Міні-експозиція «Нагороди переможців» відкрилася у музеї Проскурівського підпілля
З нагоди відзначення 70-ї річниці завершення Другої світової війни у музеї Проскурівського підпілля відбулося відкриття міні-експозиції «Нагороди переможців», у якій представлено численні бойові нагороди учасників Другої світової війни.
Зав.сектором музею Проскурівського підпілля Віта Баранюк під час презентації міні-експозиції розповіла присутнім деякі історичні факти. 


Друга світова війна принесла чимало лиха та втрат багатьом країнам, близько 50-55 млн. людей загинуло за час війни, з них 27 млн. – на полі бою. Ті ж, хто залишився живий, носять на грудях ордени та медалі як символ відваги та мужності, пам’яті і вдячності майбутніх поколінь за перемогу над ворогом.
Понад 7 млн. людей у роки Другої світової війни було нагороджено орденами та медалями за заслуги перед Батьківщиною. У міні-експозиції музею можна побачити такі нагороди, як медaль «За бойові заслуги», «Учасник бойових дій», «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.», медаль «Георгій Жуков», численні ювілейні медалі та інші нагороди.
«На жаль, сьогодні мало хто знає, що означає та чи інша медаль або орден, які носять ветерани війни», – зазначив запрошений гість заходу голова Хмельницької міської організації ради ветеранів України, учасник бойових дій, полковник запасу Гаптульмунір Садиков. 

Він же розповів учням 11-го класу Хмельницької загальноосвітньої школи № 14, які були присутні на відкритті експозиції, про історію нагород Другої світової війни. 

За словами ветерана, кожна із  нагород – факт визнання подвигів і бойових заслуг учасників боїв – від рядового до офіцера.


Зустріч школярів з запрошеним гостем заходу завершилася світлиною на згадку 

Музей Проскурівського підпілля гостинно запрошує усіх бажаючих ознайомитися із міні-експозицією та пригадати назви та історію нагород Другої світової війни. 


http://msmb.org.ua/media/msmb/images/pic/2/9_orden_9_maj_2011.jpg

МЕДAЛЬ «ЗА БОЙОВІ ЗАСЛУГИ»

Заснована 17 жовтня 1938 року для нагородження воїнів Червоної Армії, Військово-Морського Флоту, прикордонної охорони за умілі, ініціативні і сміливі дії в бою, відмінні успіхи в освоєнні нової бойової техніки і підтримці високої бойової готовності військових частин і їх підрозділів. У роки Другої світової війни медаллю нагороджували представників рядового і сержантського складу, рідше - молодших офіцерів.

http://msmb.org.ua/media/msmb/images/pic/2/10_orden_9_maj_2011.bmp

МЕДАЛЬ «ЗА ПЕРЕМОГУ НАД НІМЕЧЧИНОЮ У ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ 1941-1945 РР.»

Введена Указом Президії Верховної Ради СРСР 9 травня 1945 року на ознаменування перемоги СРСР у Другій світовій війні. Нею нагороджували всіх військовослужбовців та осіб вільнонайманого штатного складу, які брали безпосередню участь у бойових діях на фронтах Другої світової війни або забезпечували перемогу своєю роботою у військових округах.

20th anniversary of Victory in Patriotic War.JPG

МЕДА́ЛЬ «ДВА́ДЦЯТЬ РО́́КІВ ПЕРЕМО́ГИ У ВЕЛИ́КІЙ ВІТЧИЗНЯ́НІЙ ВІЙНІ́ 1941–1945 РР.»  

 Ювілейна медаль, державна нагорода СРСР. Введена указом Президії Верховної Ради СРСР 7 травня 1965 року в ознаменування 20-ї річниці перемоги СРСР у Другій світовій війні. Ювілейною медаллю «Двадцять років перемоги у Вели́кій вітчизня́ній війні́ 1941–1945 рр.» нагороджувалися усі військовослужбовці та особи вільнонайманого штатного складу, які у лавах Збройних Сил СРСР брали участь у Другій світовій війні, партизани, увесь особовий склад Збройних Сил СРСР

Medal 50 Years of Victory in the Great Patriotic War.jpg

ЮВІЛЕЙНА МЕДАЛЬ «50 РОКІВ ПЕРЕМОГИ

У ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ 1941-1945 рр.»

 Державна нагорода Росії, України, Казахстану і Білорусії, заснована від 7 липня 1993 року в ознаменування 50-річної річниці Перемоги у Другій світовій війні. Медаллю нагороджуються: військовослужбовці та особи вільнонайманого складу, які брали в лавах Збройних сил СРСР участь у бойових діях на фронтах Другої світової війни, партизани і члени підпільних організацій, що діяли в період Другої світової війни, колишні неповнолітні в'язні концтаборів, гетто та інших місць примусового утримання, створених фашистами та їх союзниками в період другої світової війни.

ЮВІЛЕЙНА МЕДАЛЬ «65 РОКІВ ПЕРЕМОГИ у ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ»

Ювілейна медаль «65 років Перемоги у Вели́кій вітчизня́ній війні́ 1941-1945 рр.» заснованa відповідно до Рішення Ради глав держав Співдружності Незалежних Держав від 10 жовтня 2008 року «Про єдину ювілейну медаль «65 лет Победы в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.». Постановлено нагородити медаллю ветеранів війни, які брали участь у бойових діях, обороні, партизанському, підпільному русі проти фашистської Німеччини та її союзників у роки Другої світової війни.

50YearsMilitaryForces.jpg

МЕДА́ЛЬ «50 РО́КІВ ЗБРО́ЙНИХ СИЛ СРСР»

Ювілейна медаль, державна нагорода СРСР. Введена указом Президії Верховної Ради СРСР 26 грудня 1967 року в ознаменування 50-ї річниці від створення Робітничо-Селянської Червоної Армії та флоту. Ювілейною медаллю «50 років Збройних Сил СРСР» нагороджувалися: усі маршали, генерали, адмірали, офіцери, а також старшини, сержанти, солдати та матроси понадстрокової служби, які станом на 23 лютого 1968 року знаходилися в особовому складі Збройних сил СРСР, ВМФ СРСР, військ МВС, військ та органів КДБ; слухачі та курсанти військово-навчальних закладів Радянської армії, ВМФ, військ МВС, військ та органів КДБ; маршали, генерали, адмірали, офіцери, військовослужбовці понадстрокової служби, звільнені з військової служби до запасу або у відставку, що мали вислугу років у лавах Радянської армії.

60YSAF.jpg

МЕДА́ЛЬ «60 РО́КІВ ЗБРО́ЙНИХ СИЛ СРСР»

 Ювілейна медаль, державна нагорода СРСР. Введена указом Президії Верховної Ради СРСР 28 січня 1978 року в ознаменування 60-ї річниці від створення Робітничо-Селянської Червоної Армії та флоту. Ювілейною медаллю «60 років Збройних Сил СРСР» нагороджувалися: особи офіцерського складу, а також старшини, мічмани та військовослужбовці понадстрокової служби, які станом на 23 лютого 1978 року знаходилися на дійсній військовій службі у Збройних силах СРСР, ВМФ СРСР, військах МВС, військах та органах КДБ; колишні червоногвардійці, військовослужбовці, що брали участь у бойових діях із захисту СРСР у лавах Збройних сил СРСР, партизани громадянської та Другої світової воєн.

70YSAF.jpg

МЕДА́ЛЬ «70 РО́КІВ ЗБРО́ЙНИХ СИЛ СРСР»

Ювілейна медаль, державна нагорода СРСР. Введена указом Президії Верховної Ради СРСР 24 січня 1988 року в ознаменування 70-ї річниці від створення Робітничо-Селянської Червоної Армії та флоту. Ювілейною медаллю «70 років Збройних Сил СРСР» нагороджувалися: особи офіцерського складу, старшини, мічмани та військовослужбовці понадстрокової служби, які станом на 23 лютого 1988 року знаходилися на дійсній військовій службі у Збройних силах СРСР, ВМФ СРСР, прикордонних та внутрішніх військах, військах та органах КДБ; колишні червоногвардійці, військовослужбовці, що брали участь у бойових діях із захисту СРСР у лавах Збройних сил СРСР, партизани громадянської та Другої світової   воєн.

Медаль Жукова.jpg

МЕДАЛЬ «ГЕОРГІЙ ЖУКОВ»

Ювілейна медаль, приурочена до 100-річчя з дня народження Г.К. Жукова. Нею нагороджуються військовослужбовці та особи вільнонайманого складу Червоної Армії, Військово-Морського Флоту, військ НКВС, партизани, учасники підпілля за хоробрість, стійкість і мужність, проявлені в бойових діях з німецько -фашистських загарбниками, японськими мілітаристами, і в ознаменування 100-річчя з дня народження Г. К. Жукова.

 

 

Переглядів: 1410 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024