| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 08:04

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2017 » Вересень » 22 » Історико-документальна виставка «БУРЕМНЕ ПОДІЛЛЯ» про національно-визвольний рух 1917–1932 рр. на Поділлі відкрилась у музеї історії міста Х
17:27
Історико-документальна виставка «БУРЕМНЕ ПОДІЛЛЯ» про національно-визвольний рух 1917–1932 рр. на Поділлі відкрилась у музеї історії міста Х


У музеї історії міста Хмельницького 22 вересня відкрилася історико-документальна виставка «Буремне Поділля», представлені документи та світлини якої, зібрані Державним архівом Хмельницької області, розповідають про національно-визвольний рух 1917–1932 років на Поділлі.

В українському суспільстві та серед науковців залишилося багато дискусійних питань з історії України, навколо яких точаться запеклі суперечки. Однак стає дедалі зрозумілішим, що без повернення правдивої національної історії неможливе оздоровлення духовності українського народу, формування його високої національної свідомості, подолання  нав’язуваного нам століттями комплексу меншовартості й провінційності.

Що таке Українська революція? Які її досягнення? Які елементи «гібридної війни» проти Української Народної Республіки успадкувала і використовує російська пропаганда сьогодні? Які уроки з подій 1917–1921 рр. має винести Україна, щоб перемогти в сучасній війні? Як Україна вшановуватиме сторіччя революції? У березні 2017 року виповнилося 100-років від початку Української революції 1917–1921 років – одного з найважливіших і найскладніших періодів в історії українського народу у ХХ столітті. Україна є спадкоємицею державницьких традицій, закладених революцією 1917–1921 років.

 «Сто років тому почалася боротьба за те, щоб відстояти Україну. Почалася вона з російської агресії, з нападу більшовиків на Україну. Відповідно, ми можемо говорити про російську агресію, яка почалася сто років тому і триває дотепер. На жаль, ми можемо говорити про українську столітню війну за правду, за свободу, яка триває досі, – сказала директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш. – І напевно, результат цієї столітньої війни залежить від того, наскільки ми засвоїмо урок наших попередників. Наскільки ми пам’ятатимемо про боротьбу наших попередників».

Саме під час Української революції було проголошено незалежність України, продемонстровано можливість цивілізованого демократичного збирання територій в єдину суверенну державу. Це був вагомий і багато в чому трагічний досвід державницько-правової розбудови України.

Про все це та багато іншого йшлося на відкритті історико-документальної виставки «Буремне Поділля», присвяченої відзначенню цьогоріч 100-річчя Української революції.

На відкриття виставки завітали студенти Хмельницької педагогічної академії – майбутні педагоги-історики, представники міської влади, архівних та музейних установ.


Заступник Хмельницького міського голови з гуманітарних питань Галина Мельник розповіла, що з нагоди відзначення 100-річчя з часів Української революції в нашому місті була створена робоча група з дослідження подій визвольної боротьби тих часів у Проскурові та висловила надію, що сучасне покоління молодих істориків долучиться до дослідження  національної історії та зокрема подій Української революції в Проскурові та на Поділлі, адже всі керівні історичні постаті, пов’язані з ними, свого часу перебували в нашому місті, а самому Проскурову тричі довелося бути столицею УНР.


Голова робочої групи, створеної при музеї історії міста Хмельницького для дослідження подій Української революції в місті Проскурові, кандидат історичних наук Олексій Журко, навевши присутнім історичні паралелі сучасності, що перегукуються  з подібними подіями сторічної давнини, наголосив на нагальній необхідності згуртованості української нації сьогодні як ніколи раніше та висловив побажання майбутнім історикам доєднуватися до досліджень історії тих буремних подій у нашому місті разом з працівниками музею історії міста Хмельницького.


 Директор музею історії міста Хмельницького Галина Барабаш розповіла, що термін «Українська революція» був уведений в обіг самими учасниками подій. Це визначення є в працях Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюри, Дмитра Дорошенка та інших діячів доби. Радянська історіографія старанно викорінювала цю дефініцію та поширювала свої поняття – «Велика Жовтнева соціалістична революція» та «Громадянська війна». 


Усе, що не вписувалося в рамки «генеральної лінії партії», подавалося як «контрреволюційне» та «буржуазне». Проте, тим часом українські історики в діаспорі досліджували Українську революцію 1917–1921 років. Їх роботу продовжили вітчизняні науковці в незалежній Україні. Дослідження тривають і триватимуть надалі, адже українська нація має пам’ятати і шанувати історію здобуття своєї незалежності, боротьба за яку, на жаль, не припиняється й досі.

Музичною окрасою заходу стало виконання козацької пісні «Ой, там, за Дунаєм» та української народної пісні «Летить куля над кулями» квінтетом «Легінь» у складі студентів Хмельницького обласного музичного училища відділу хорового диригування (керівник Бородавко С.П.).


Виставка працюватиме найближчими двома тижнями. Ласкаво просимо долучитися до пізнавання замовчуваної раніше історії Поділля та Проскурова, пов’язаної з діяльністю національно-визвольного руху нашого краю та його героїчними постатями та історичними персоналіями.  

Переглядів: 813 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024