| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-04-25, 05:25

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2018 » Травень » 10 » День пам’яті та примирення пройшов у школі
17:45
День пам’яті та примирення пройшов у школі

8 та 9 травня в Україні традиційно вшановують День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. 

Ці дні присвячені пам’яті тих понад 60 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни. Тим, хто загинув на її фронтах, в окопах і тим, хто загинув під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Слід зазначити, що під час Другої світової війни в Україні загинуло, за різними оцінками, від 8 до 10 мільйонів людей, з них цивільного населення близько 5 мільйонів. Разом з тим, 2,2 мільйона було вивезено на примусові роботи до нацистської Німеччини, 10 мільйонів втратило притулок. На цілковиті руїни було перетворено понад 700 міст та селищ міського типу, майже 30 тисяч сіл.

Українці та вихідці з України перебували у військових з’єднаннях Польщі (120 тисяч), США (до 80 тисяч), Канади (до 45 тисяч). Близько 100 тисяч  українців воювали в складі УПА. Загальна кількість осіб, мобілізованих за роки війни з України до радянських Збройних сил перевищує 6 мільйонів бійців. Кожний другий з них загинув, а кожний другий з тих, хто залишився живим, став інвалідом.

8 травня 1945 року Антигітлерівська коаліція офіційно прийняла Акт про беззастережну капітуляцію збройних сил нацистської Німеччини. Однак 8 травня для наших земляків воєнні дії не припинилися, а продовжувалися щонайменше до 2 вересня 1945 року, коли на борту американського лінкора «Міссурі» було підписано Акт капітуляції Японії представниками цієї країни, США, Китаєм, Великою Британією та СРСР. Від радянської сторони його підписав українець з Уманщини генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко.

З нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та 73-ї річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні завідувач музею Проскурівського підпілля В. Баранюк взяла участь у проведенні пам’ятного заходу у Хмельницькому навчально-виховному комплексі № 4. На заході В. Баранюк представила мультимедійну лекцію «Проскурів у Другій світовій війні: гіркота втрат і радість звільнення», присвячену подіям Другої світової війни та видатним землякам – учасникам Проскурівської окружної підпільно-партизанської організації, яка діяла у місті у період окупації.

Також у приміщенні актової зали навчального закладу музеєм було організовано виїзну виставку, в якій представлено експонати з військової амуніції періоду Другої світової війни, серед яких: каска радянського солдата, револьвер системи Нагана, шоломофон танкіста тощо.






Жодного з учасників заходу не залишила байдужим розповідь про події та наслідки Другої світової війни. Крім того, учні мали можливість потримати в руках та навіть приміряти музейні експонати. На завершення заходу всі присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих під час Другої світової війни та тих бійців, які віддали своє життя у ході АТО на Сході нашої країни. 

Переглядів: 869 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024