| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 18:05

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2021 » Травень » 7 » День матері та жіночі божества наших предків
13:56
День матері та жіночі божества наших предків
У 40 країнах світу відзначають День матері. В Україні цей день відзначається другої неділі травня відповідно до Указу Президента України від 10 травня 1999 року № 489/99. У більшості країн День матері святкують саме другої неділі травня, але в деяких є спеціально встановлені дати. Крім України, 9 травня 2021 року вшановувати матерів будуть в Естонії, США, Мальті, Кіпрі, Данії, Фінляндії, Німеччині, Італії, Туреччині, Австралії, Японії, Бельгії, Бразилії та в інших країнах.
Історія свята така: у 1908 році молода американка Анна Джервіс з Філадельфії виступила з ініціативою вшановування матерів у пам’ять про свою матір, яка передчасно померла. Анна писала листи до державних установ, законодавчих органів, видатних осіб із пропозицією один день у році присвятити вшануванню матерів.
Її старання увінчалися успіхом - 1910 року штат Вірджинія перший визнав День матері як офіційне свято, а вже 1914 року його відзначали в США. Після І світової війни День матері визнали в Європі. Українці долучилися до цієї традиції за ініціативою Союзу українок Канади 1928 року. Хоча по суті це - свято вічності: з покоління в покоління для кожного мама - найголовніша людина в житті.
В Україні жінка, матір завжди була берегинею сім'ї. Матір виховує дитину, дарує свою любов і прищеплює шану до рідної землі.
Наші далекі предки з великою побожністю ставились до материнства і загалом шанобливо до жінки. Свідченням цього є значна кількість жіночих божеств, особливо їхній зв'язок з материнством і сімейними цінностями.
Ще з первісних часів жіночність та материнство вважались надзвичайною цінністю для роду. Про це свідчить значна кількість археологічних знахідок. Статуетки «неолітичних венер» свідчать про прадавні традиції шанування матері в родині.

Ще давні трипільці надавали материнству одне з центральних місць у своїй культурі.
Жінка була берегинею і захисницею роду, вона символізувала порядок як у суспільстві, так і в природі.



Також і нині є намагання відродження давніх трипільських ідей шанування жінки-матері.





Культ жіночого божества берегині виявився дуже поширеним у традиційному мистецтві вишивки.



Символи берегинь особливо популярні. Берегиня – символ, поширений в Україні.



Вона ‒ Матір-природа і жінка-Мати, яка володіє надприродною силою дарувати нове життя.
За однією з легенд, Берегиня була дружиною бога Сварога, яка своєю божественною силою відігнала від нашої землі ворожі сили ящерів, надіслані Чорнобогом.



Загалом чи не кожне жіноче божество наших предків було символом материнства і сімейності. Давньослов’янські жіночі божества були дуже пошановані саме через їхні жіночі чесноти та сімейні та материнські функції. Одними з найдавніших жіночих божеств були Рожаниці, які опікуються дітонародженням. Рожаниці - діви долі, родючості, жіночої сили. Їхній культ виник у період матріархату і пов'язаний із культом жіночої родючості. Старшою серед них вважалась богиня Лада, яка уособлювала кохання, шлюб і подружнє життя.



Богиня втілювала світову гармонію, опікувалась пологами та була захисницею дітей. Вона несла в собі Вище творче начало світу, її вважали Матір’ю богів.
За княжої доби в головному пантеоні богів була присутня богиня Макоша (Мокоша). Це давньослов'янське божество, покровителька жінок, прядіння та ткацтва. Виступала як богиня землеробства і достатку, мати врожаю.



Пошановували Мокошу у п`ятницю. Жінки мають за великий гріх у святу п’ятницю прясти, ткати, вишивати, м’яти і тіпати коноплі, прати і золити плаття, навіть розчісуватись. Це єдина жіноча богиня, чий ідол стояв на верхівці пагорба в пантеоні князя Володимира.


І донині символ жінки-берегині присутній в Україні. Київський майдан Незалежності прикрашає скульптура, що символізує саму Україну. І в ній втілились всі давні образи жінки-берегині, матері всього сущого.



Безумовно, День матері - це одне з найзворушливіших свят, тому що кожен з нас з дитинства і до своїх останніх днів несе в своїй душі єдиний і неповторний образ - образ своєї мами, яка все зрозуміє, простить, завжди пожаліє і буде самовіддано любити, незважаючи ні на що.
Щастя й краса материнства в усі століття оспівувалися кращими художниками і поетами. І невипадково - від того, наскільки шанована в державі жінка, яка виховує дітей, можна визначити ступінь культури та благополуччя суспільства. Щасливі діти ростуть у дружній родині й під опікою щасливої матері.
Цього дня ми щиро вітаємо дорогих мам з їхнім святом. Хай світлом і добром відгукуються в душах дітей ваші нескінченні турботи, терпіння, любов і відданість.
Анатолій Вальчук, зав.сектору МІМХ МПП
Переглядів: 372 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024