| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-04-18, 13:48

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2021 » Травень » 18 » 18 травня - Міжнародний день музеїв
13:42
18 травня - Міжнародний день музеїв

Музейні працівники всього світу 18 травня відзначають своє професійне свято ‒ Міжнародний день музеїв. Цьогоріч його тема безпосередньо пов'язана з пандемією COVID-19 ‒ «Майбутнє музеїв: відновлення і переосмислення».

Міжнародний день музеїв з'явився 1977 року, коли на черговому засіданні Міжнародної ради музеїв (ICOM) було прийнято пропозицію радянської делегації про заснування такого свята. З 1978 року він став відзначатися більш ніж у 150 країнах.

За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь у нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом творчо та інноваційно».

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.

Згідно з визначенням ICOM, музеї ‒ це інститути на службі у суспільства, які покликані його розвивати. Починаючи з 1992 року, у свята є певна тема.

Криза, викликана поширенням коронавірусу, торкнулася багатьох аспектів життя, в тому числі й культурного. Саме тому Міжнародний день музеїв цьогоріч присвячений переосмисленню ролі музеїв майбутнього для вирішення проблем сьогодення і пошуку найбільш оптимального виходу з ситуації, що склалася в умовах кризи.

Музей історії міста Хмельницького вітає колег-музейників з професійним святом з побажаннями якнайшвидшого подолання коронакризи та успіхів і процвітання нині і в майбутньому.
Переглядів: 352 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024