| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Чт, 2024-04-25, 03:18

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2019 » Лютий » 7 » Самчиківське диво – для настрою і зцілення душі
16:14
Самчиківське диво – для настрою і зцілення душі

Веселкове різнобарв`я  у виставковій залі випромінює живодайну свіжість, гармонію, наснажує душу співати і творити. Нові художні роботи  майстрів  з історичного села Самчики, що в Старокостянтинівському районі Хмельниччини, продовжують дивувати глядачів самобутністю розпису, неповторністю композиції, розчулюють непідробною, щирою любов`ю до рідної природи, історії, культури…

Чергова виставка знаних та улюблених художників Геннадія Раковського, Олександра Пажимського, Михайла Юзвука, Сергія Касьянова та Ольги Полупан в музеї історії міста Хмельницького зібрала повнісіньку залу гостей, закоханих у красу самчиківського розпису.


З вітальним словом до товариства звернулася директор музею Галина Барабаш.


Заступник Хмельницького міського голови Галина Мельник подякувала майстрам за співпрацю, запропонувала й надалі брати участь у міських мистецьких проектах.


Скажімо, є потреба прикрасити автентичним розписом  міські заклади освіти, зокрема, дитячі садочки, які вже збудовано і ще будуються  з ініціативи міської ради. Дуже прикрасив би обласний центр і привабив гостей, туристів мурал на одній з будівель у центрі міста за мотивами самчиківського розпису.

З творчим  святом привітала шановних майстрів заступник начальника управління культури і туризму Світлана Шевченко та вручила подяки за плідну співпрацю.


Про становлення самчиківської школи художнього розпису, здобутки художників – майстрів народної творчості розповідали їхні добрі друзі: мистецтвознавець Людмила Рожко-Павленко,


голова обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва Таїсія Стан,


доцент Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, голова обласного відділення Українського геральдичного товариства Валентин Ільїнський.

Майстри Геннадій Раковський, Михайло Юзвук, Сергій Касьянов, Ольга Полупан  розповіли  про творчі досягнення, поділилися секретами копіткої праці. Майстри – невтомні трудівники, адже не лише без упину шукають нові сюжети і композиційні, колористичні вирішення для своїх робіт, знаходять нове поле для втілення художніх задумів: від незвичайних предметів, на які наноситься розпис,  до оформлення будівель… А й продовжують передавати своє уміння і натхнення дітям і юнацтву. Та що там – навіть дорослі люди по всій Україні бажають засвоїти дивовижну орнаментику самчиківського дива. Тож  художники дають майстер-класи по всій Україні і в столиці. "Дуже тепло нас приймали в Краматорську, Бахмуті, – діляться Віктор Раковський та Сергій Касьянов. – Східняки переконували нас, що якби ми, інші наші творчі земляки зі своїми роботами, своїм духовним досвідом ще раніше і частіше почали обмінюватися з ними, їхнім молодим поколінням такими візитами, то не було б на східних теренах України такої чорної біди". Адже мистецтво, саме мистецтво з народних витоків, яке пробуджує найсвітліші душевні порухи, здатне єднати, олюднювати, нести добро і світло.

На замріяне споглядання мистецьких творів гостей налаштувала Катерина Хатько, студентка І курсу Хмельницького музичного коледжу імені Владислава Заремби, яка віртуозно виконала мелодійні музичні композиції на бандурі.


З великим інтересом сприйняли самчиківські мальовки художників та розписні тарелі роботи майстра Віктора Раковського майбутні дизайнери, учні Хмельницького ВПУ № 25.


Для них Віктор Геннадійович Раковський, директор Самчиківської  художньої школи традиційного народного декоративно-прикладного мистецтва,  після урочистого відкриття експозиції провів майстер-клас.






А на згадку про цікаву співпрацю, яка взаємно збагачує, учасники дійства зробили спільну світлину.


Отримати приємні враження, зануритися в чудесне царство квітуючих кольорів самчиківського розпису запрошуємо впродовж місяця в мистецькій залі музею історії міста Хмельницького.


Переглядів: 982 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024