| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-04-26, 01:49

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2015 » Липень » 21 » Неповторний дух і колорит Проскурова сторічної давнини відтворили в музеї історії міста Хмельницького
10:41
Неповторний дух і колорит Проскурова сторічної давнини відтворили в музеї історії міста Хмельницького

На реставрацію старовинного дивана знадобилося понад два роки

 

Тут відкрилася нова експозиція міщанського побуту кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Межа двох минулих століть, зазвичай, асоціюється у наших сучасників, в основному, з періодом міщанства. А міщанство, на свою чергу, - з нефункціональним для побуту непотребом, підробними розкошами та неестетичним несмаком. Але будь-хто, потрапивши в міщанську кімнату музею історії міста, майже одразу відчуває, як розвіюється міф про стереотипність сприйняття міщанства межі двох минулих століть. Натомість в експозиції панує гармонійність і затишок стилю модерн, який був характерний саме для Проскурова, і саме в часи так званого «срібного» століття.

До прикладу, в експозиції можна побачити вінтажні та автентичні меблі кінця ХІХ століття в стилі модерн, які разом з різноманітними міщанськими дрібничками створюють неповторний інтер′єр тих часів. Безперечною перлиною експозиції можна вважати оригінальний диван кінця ХІХ століття, виготовлений саме в Проскурові, ймовірно, на меблевій фабриці заможного проскурівського підприємця Шильмана, увійшовшого в історію Проскурова не лише в якості підприємця, а й як власник театру, в будівлі якого нині розміщається Хмельницький Будинок культури. Існує припущення, що нинішній експонат музею наприкінці ХІХ століття міг належати заможній проскурівській родині, яка могла собі дозволити не лише придбання такого предмету розкошів у власні покої, а й передати його як пожертвування в державне присутнє місце, де ці меблі, власне, й прослужили вірою і правдою тривалий час. Плинув час, змінювалася влада, писалася і переписувалася історія краю, а диван цей непорушним старожилом обретався у приміщенні Хмельницького міського суду, доки не набув вигляду розваленого напівгнилого непотребу. І ось сьогодні хмельничани мають можливість роздивитися відновлений старовинний проскурівський диван в інтер′єрній експозиції епохи проскурівського модерну в музеї історії міста.

«Міщанство як верства населення споконвіку формувало основу європейської цивілізації, втримуючи «золоту середину», забезпечуючи стабільність держави стабільним ритмом життя», - пише Макс Вебер у своїй роботі «Протестантська етика і дух капіталізму». І, дійсно, завдячуючи міщанству як верстві населення Проскурова, яка мала безпосередній вплив на соціальний та економічний розвиток міста, ми маємо той самий збережений старий Проскурів, яким сьогодні в центрі міста милуються не лише хмельничани, а й гості міста, і той торговельно-економічний напрям розвитку, який розпочали ще в ХІХ столітті наші підприємливі предки-проскурівчани.Таким посудом та іншими речами користувалися прості незаможні проскурівчани

Таким посудом та іншими речами користувалися не надто заможні проскурівчани.

Швейна машинка "Зінгер" була в помешкані у багатьох проскурівчанок, адже вони ретельно стежили за модою

Швейна машинка "Зінгер" була в помешкані у багатьох проскурівчанок, адже вони ретельно стежили за модою.

Порцеляновими ляльками, які коштували дуже дорого, гралися діти заможних міщан

Порцеляновими ляльками, які коштували дуже дорого, гралися діти заможних міщан.

Ламбрекен та картина - теж автентичні

Ламбрекен та картина - теж автентичні.

У метричній книзі записували дані новонароджених і померлих

У метричній книзі записували дані новонароджених і померлих.

Хранитель фондів музею Вікторія Папонова проводить першу екскурсію у міщанській кімнаті

Хранитель фондів музею Вікторія Папонова проводить першу екскурсію у міщанській кімнаті.

В експозиції є одяг та старовинні фотографії

В експозиції представлено одяг та старовинні фотографії.

Під час презентації нової експозиції музейчикам вдалося відтворити неповторний дух і колорит тих часів, у яких ми ніколи не були, і присутні мали змогу зануритися в атмосферу життя і побуту проскурівчан, котрі мешкали в нашому місті понад сто років тому.

Гості презентації просто в музеї потрапили на реконструкцію проскурівського ілюзіону «Модерн»

Показ фільми «Аліса в країні чудес» (1903 р.) під час реконструкції ілюзіону "Модерн", запрошений тапер - Марина Гамбарян

Гості презентації просто в музеї потрапили на реконструкцію проскурівського ілюзіону «Модерн» та побачили фільму «Аліса в країні чудес» 1903 р. під супровід живої музики у виконанні Марини Гамбарян (фортепіано), учениці 10-го класу музичної школи № 1 імені Миколи Мозгового. До речі, в приміщенні саме цієї будівлі на початку ХХ століття і розташовувався перший проскурівський ілюзіон «Модерн» (тобто, сінематограф), до якого потрапити могли дозволити собі лише заможні проскурівчани.

Молодь з «Проскурівського посаду» люб"язно відтворила один з бальних танців того часу

А молодіжна організація «Проскурівський посад» також відтворила один з бальних танців того часу в мистецькій залі музею.

Хмельницький – місто з цікавою історією, про деталі якої в музеї історії міста відтепер в затишній залі міщанського побуту розповідають унікальні експонати епохи проскурівського модерну – однієї зі сторінок історії старого Проскурова.

Під час першої екскурсії в міщанській кімнаті

Завітайте в музей історії міста Хмельницького, аби пересвідчитися в цьому і побачити на власні очі, як жили в нашому місті сто років тому. /25 травня 2015 /

Переглядів: 1209 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024