| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Пт, 2024-03-29, 15:38

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2020 » Вересень » 23 » Міні-виставку до Дня будівельника можна побачити в МІМХ
11:08
Міні-виставку до Дня будівельника можна побачити в МІМХ
Музей історії міста Хмельницького презентує міні-виставку до Дня будівельника, що традиційно відзначається у другу неділю серпня. В Україні свято було встановлено підписаним 22 липня 1993 Указом Президента України № 273/93.
Моральна необхідність віддати данину і шану нелегкій праці будівельників виникала давно, але започаткування офіційного свята почалось з будівництва Жигулівської гідроелектростанції. Всього за п’ять років, з 1950 по 1955 рік робітники зуміли звести другу за потужністю ГЕС в Європі. Відкриття станції відбулося в 1955 р., хоча останні роботи з установки обладнання були завершені в 1957 р.



Масштаб будівництва був настільки вражаючим, що на урочистий захід, присвячений запуску гідроелектростанції, приїхав керівник країни – Н. С. Хрущов. Він був захоплений будівництвом, силою людського духу, розумом і наполегливістю робітників і прийняв рішення заснувати День присвячений будівельникам. Професійне свято передбачалося відзначати на щорічній основі. Працівники будівельної галузі зустріли урочисто 12 серпня 1956 р.
Всі заголовки газет рясніли словами привітання. Подія була названа символом турботи держави про людей, що займаються будівництвом.



З нагоди відзначення професійного свята на тематичній міні-виставці в музеї історії міста Хмельницького представлено понад 40 експонатів з фондів музею.



В експозиції відвідувачі можуть побачити колекцію будівельної кераміки – цегли та черепиці заводу Гальперіна, навчальних діафільмів та спецприладів, які розповідають про становлення будівельної галузі у Хмельницькому та її видатних особистостей. Зокрема, особистий архів фото та документів Боценюка Степана Миколайовича, почесного громадянина міста Хмельницького.
Степан Миколайович народився 30 квітня 1936 р. Розпочав свою трудову діяльність у 1961 р. у місті Хмельницькому в будівельному управлінні №1 на посаді майстра
Після закінчення з відзнакою Московського інженерно-будівельного інституту ім. Куйбишева був призначений старшим виконробом цього управління, а згодом головним інженером та начальником будівельного управління "Житлобуд".
У 1976 р. Боценюк С. М. очолив "Домобудівний комбінат", а у 1981 р. його було призначено головним інженером комбінату "Хмельницькпромбуд". З 1986 р. працював керуючим трестом "Хмельницькбуд".



За його безпосередньої участі та керівництвом у місті Хмельницькому збудовано надзвичайно велику кількість об'єктів житла, освіти, охорони здоров'я, промисловості, в тому числі було зведено один із перших житлових об'єктів – масив на честь 50-річчя жовтня на вул. Фрунзе (нині вул. Кам'янецька), перші житлові масиви великопанельних будинків 96-ї серії на Львівському шосе та вул. Курчатова, Перший та Третій містобудівельні комплекси мікрорайону "Озерна".
За ініціативою Боценюка С. М. забудовано індивідуальний масив площею 25 га для працівників тресту "Хмельницькбуд" в "Лезнево-2", впроваджувались перші повномонолітні висотки у ковзкій опалубці, вступали у стрій корпуси промислових гігантів виробничого об'єднання "Новатор", "Катіон", "Темп", "Нева", "Адвіс".
За роки наполегливої праці Боценюка С. М. Трест "Хмельницькбуд" із числа відстаючих вийшов на друге місце серед колективів Міністерства будівництва України з темпів розвитку власної виробничої бази.



Колектив музею історії міста Хмельницького вітає будівельників з професійним святом! Ваша практична діяльність – реальний внесок в оновлення міст, селищ і сіл нашої незалежної України. На наших очах завдяки вашій працелюбності і наполегливості стають невпізнаними проспекти і вулиці. Від усієї душі бажаю вам і вашим сім’ям миру, добра, благополуччя, щедрих замовлень і належної оцінки праці.
Переглядів: 385 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024