| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Ср, 2024-04-24, 01:46

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2022 » Жовтень » 14 » Іван Щикульський «Рубач», «Чародій» - проскурівський надрайоновий провідник ОУН
17:27
Іван Щикульський «Рубач», «Чародій» - проскурівський надрайоновий провідник ОУН
До Дня захисників і захисниць України, до 80-річчя створення Української Повстанської Армії студенти ХГПА, які нині проходять музейну практику в МІМХ, підготували есе, присвячені діяльності ОУН та збройній боротьбі УПА на теренах краю під час та після Другої світової війни. Результатами своїх досліджень поділилися під час наукового диспуту-звіту, який відбувся в музеї напередодні 14 жовтня 2022 року. Пропонуємо вашій увазі публікацію практиканта Романа Мазура.



ПРОСКУРІВСЬКИЙ НАДРАЙОНОВИЙ ПРОВІДНИК ОУН ІВАН ЩИКУЛЬСЬКИЙ «РУБАЧ», «ЧАРОДІЙ» ТА ЙОГО ПОБРАТИМИ У БОРОТЬБІ ЗА ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИ.


Іван Щикульський народився 6 жовтня 1912 року у селі Рудки, що на Тернопільщині. Початкову освіту здобув у рідному селі, продовжив навчання у Стрийській гімназії. З 1942 року служив в українській допоміжній поліції. Був інструктором Поліційної школи у Львові.
У квітні 1944 р. приєднався до повстанських відділів. Направлений до новосформованої сотні УПА «Журавлі» (командир «Журавель» Юсип Ярослав ) групи «Магура», де був інструктором-вишкільником, під псевдонімом «Рубач», а з липня 1944 р. призначений командиром чоти.



Після переходу фронту в серпні 1944 р. скерований у рідні терени й у вересні-жовтні був інструктором підстаршинських курсів у Чортківській окрузі ОУН. Далі — командир боївки охорони провідника Кам'янець-Подільської округи ОУН «Бориса» (Зіновій Голуб'як).
У 1944-1945 роках Іван Щикульський «Рубач», «Чародій» - Проскурівський надрайонний провідник ОУН. Разом з Юрієм Сенівим-"Костенком”, "Левком” та ще п’ятьма бойовиками рейдували у Сатанівському районі Кам’янець-Подільської області, хоча територія Проскурівського надрайону на той час обмежувалася населеними пунктами Проскурів, Чорний Острів, Волочиськ.


Підрозділ Івана Щикульського «Чародія» відомий тим, що взяв участь у бою з загороджувальним загоном між селами Рилівкою та Сеніговим на Шепетівщини у квітні 1944-го.
Наприкінці осені отримав поранення і перебував на лікування до початку 1945 р., коли був призначений організаційно-мобілізаційним референтом військової референтури Кам'янець-Подільської округи ОУН. Після захоплення в полон сотенного М. Скринчука-«Хмеля» у травні 1945 р. — став командиром, і очолив сотню «Чорноморці» ВО-3 «Лисоня» УПА-Захід.
У зв’язку зі створенням в центральних регіонах України нових оунівських структур наступну реорганізацію Подільського крайового проводу проведено в 1949 році. Так Кам’янець-Подільський окружний провід діяв у складі чотирьох надрайонів.
На жаль, подальша доля цього воєнно-політичного діяча склалася трагічно. Так, провідник надрайонного проводу ОУН(б) Іван Щикульський, був заарештований 11 березня 1949 р. Під час арешту погодився на співпрацю із каральними органами СРСР. Згодом повернувся у підпілля і розповів про завдання МДБ керівництву українського підпілля. Після перевірки СБ ОУН продовжив підпільну боротьбу. Повторно заарештований 4 жовтня 1949 р.
За все своє життя Іван Щикульський ( Рубач ) був неодноразово в’язнем радянських в`язниць і концтаборів. Життя цього діяча справді наповнено різними життєвими барвами, як світлих, так і темних тонів. Іван Щикульський був ідейним націоналістом, який присвятив своє життя Соборній Україні та українському народу. Помер відомий діяч у 1997 році.

Роман Мазур,
студент ІІ курсу групи І-21б Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії,
практикант МІМХ
Переглядів: 229 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024