| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-20, 08:28

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2017 » Січень » 19 » «Жахіття Голокосту на Поділлі. Наш біль – наша пам’ять»
11:20
«Жахіття Голокосту на Поділлі. Наш біль – наша пам’ять»

Щороку 27 січня відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Ця дата знаменує річницю звільнення від нацистів концентраційного табору Аушвіц-Біркенау радянськими військамиу 1945 році.

З нагоди вшанування пам’яті жертв Голокосту в музеї Проскурівського підпілля розпочала роботу міні-експозиція «Жахіття Голокосту на Поділлі. Наш біль – наша пам’ять», у яку увійшли фото- та друковані матеріали із історії цих подій на території Поділля.


Голокост в  Україні – це систематичне винищення євреїв на українських землях, які були окуповані нацистами у період Другої світової війни. Не оминуло це жахіття і міста Проскурова. Уже в грудні 1941 року умістібуло створено Проскурівське гетто. До нього входили єврейські райони міста, що були обгороджені колючим дротом (нині центральна частина міста). Також на північний схід від Проскурова було створено Лезнівське гетто (на той час Лезневе було окремим селом).

Цивільне населення міста Проскурова, яке перебувало у гетто, переважно примушували працювати на будівництві та на ремонтних роботах шосейної дороги «Проскурів – Вінниця»Лезневське гетто розташовувалось у колишніх колгоспних стайнях на східній околиці села. За 500-600 метрів від нього з 1942 рнацисти проводили масові розстріли євреївНині на місці загибелі майже 9-ти тис.людей установлений пам'ятний знак.

На початку жовтня 1942 р. були страчені мешканці Проскурівського гетто. 30 листопада були розстріляні також в'язні робочих єврейських таборів і спеціалісти, які там утримувались. Усього в місті від рук окупантів загинуло 9500 євреїв, що становить 58 % від загальної кількості єврейського населення, яке проживало в Проскурові.

У міні-експозиції зібрано фотокопії документів, що стосуються подій Голокосту в місті Проскурові, фото масових розстрілів, а також праведників народів світу, які рятували єврейське населення від загибелі. Крім того, в міні-експозиції представлено друковані видання різних авторів, у тому числі єврейських, в яких уміщені одні з перших спогадів колишніх в'язнів гетто та учасників підпілля (А. Суцкевер «Из Виленского гетто», Ц. Любеткин «В дни гибели и восстания»), документальні свідчення про долю українського єврейства в період Другої світової війни (книга в двох томах «Мы хотіли жить» за редакцією Б. Забарка), фотокопії архівних матеріалів Хмельницького обласного державного архіву «Виписки з роботи надзвичайної комісії у 1944-му році по скоєних фашистськими загарбниками та їх посібниками злочинах на території Кам'янець-Подільської області» тощо.


Музей Проскурівського підпілля запрошує всіх охочих ознайомитися з міні-експозицією та пригадати історію подій Голокосту.

Переглядів: 1170 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024