| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-20, 17:48

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » 2021 » Березень » 23 » "Афганська війна 1979-1989 років. Хмельничани в роки Афганської війни" - міні-експозиція в МІМХ
18:17
"Афганська війна 1979-1989 років. Хмельничани в роки Афганської війни" - міні-експозиція в МІМХ
15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 32-та річниця виводу військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан. В музеї історії міста Хмельницького розгорнуто міні-експозицію «Афганська війна 1979-1989 рр. Хмельничани в роки Афганської війни». На виставці представлені оригінальні фото, документи та речові експонати періоду Афганської війни. Також демонструються особисті речі хмельничан, які загинули при виконанні інтернаціональних обов’язків.


27 грудня 1979 року за рішенням Політбюро ЦК КПРС, очолюваного Леонідом Брежнєвим, війська СРСР увійшли до Афганістану для підтримки прокомуністичного режиму Народно-демократичної партії Афганістану. Передбачалося, що війська пробудуть на території Афганістану обмежений час – від кількох місяців до року, забезпечивши стабільність нового політичного режиму. У 1978 році афганський народ скинув монарха, проголосив Афганістан республікою. Нова влада взяла курс на соціалізм. Племінні та етнічні вожді не визнавали нового уряду, почали формуватися загони "маджахедів” ("борців за віру”).


У країні спалахнула громадянська війна.
В грудні 1978 року між СРСР і Афганістаном був підписаний договір, за яким Радянський Союз зобов’язувався переозброїти афганську армію. Виходячи з цього, керівництво СРСР на чолі з Л. І. Брежнєвим продемонструвало готовність надати прокомуністичному НДПА реальну воєнну підтримку.


27 грудня 1979 року були введені десантні частини в Баграм, Кабул та інші великі міста, а згодом вони втягнулися у бойові дії по всій території. Пік бойових дій припав на 1984-1985 роки.


Трагічні повідомлення «загинув при виконанні інтернаціонального обов’язку» надійшли в 107 сімей нашої області.


У списку загиблих виявилися й імена 7 хмельничан. Це імена воїнів міста Хмельницького, що загинули при виконанні інтернаціональних обов’язків:
• Кирюхін Костянтин Іванович. Старший лейтенант, командир взводу. Нагороджений орденом Червоної Зірки.
• Гречухін Альберт Вадимович, рядовий стрілець. Нагороджений орденом Червоної Зірки.
• Денисов Юрій Олександрович, майор, радник. Нагороджений орденом Червоної Зірки.
• Івлєв Сергій Євгенович, старший лейтенант, командир взводу управління. Нагороджений орденом Червоної Зірки.
• Тимошек Юрій Вікторович, лейтенант, командир взводу. Нагороджений орденом Червоної Зірки.
• Пилипчук Володимир Сергійович, лейтенант, командир взводу. Нагороджений орденом Червоної Зірки.
• Пузирюк Олег Валентинович, рядовий. Механік-водій БТР, помер від ран. Нагороджений орденом Червоної Зірки.
У цій війні за 9 років загинуло понад 15 тисяч українських солдат, 35 тисяч було поранено, тисячі потрапили в полон. Через цю безглузду війну пройшли майже 700 тисяч чоловік. І серед них 30% були українці. Звання Героя Радянського Союзу було присвоєно 72 військовослужбовцям, з них – 12 українців.
Переглядів: 341 | Додав: varta
Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024