| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Вт, 2024-04-23, 16:03

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 33 34 35 36 37 ... 65 66 »
Сьогодні музей історії міста продовжує вас знайомити з цікавими експонатами своїх фондів і може стверджувати, що подібною перлиною конверсійного виробництва не кожен музей може похизуватися. Знайомтесь: одна з найрідкісніших радянських мікрохвильовок «Подолянка» 1991р.




WEB-EXпозиція «Великодній настрій» від музею історії міста Хмельницького в онлайн-проєкті MUSEUM_WEB_EX.

В експозиції представлені фондова колекція писанок у найрізноманітніших техніках, іконопис студійників творчого об’єднання «Хранителі спадщини» Ірини Стасюк та Наталії Колесник, картини релігійної тематики,  графіка  та живопис знаних художників міста з фондів музею, вишиті рушники та доріжки Тетяни Міцель. Окрасою виставки є колекція з десяти унікальних іконописних писанок авторства Миколи Бенедищука – директора Хмельницької школи іконопису «Нікош», що люб’язно були передані автором у фонди музею у 2013 році.


З Чистим Четвергом пов'язано багато народних звичаїв. Один з них - виготовлення четвергової солі, яка нібито має цілющі властивості і оберігає від пристріту.   Споконвіку жінки займалися її виготовленням і, щоб весь рік мати під рукою сильний засіб, здатний допомогти у важкій ситуації. Так що ж таке четвергова сіль і як нею правильно користуватися, щоб позбутися бід і проблем? Не тільки знайти відповіді на ці питання, а й спробувати власноруч виготовити такий корисний великодній оберіг для своєї родини пропонуємо у майстер-класі від музею історії міста Хмельницького.


У попередніх матеріалах вже йшлося про діяльність в Проскурові і Проскурівському повіті в часи Української революції 1917-1921 років Української громади і «Просвіти». Цікавим для доповнення цієї інформації та відомостей про історію формування Армії УНР є спогад колишнього учасника Українських Визвольних змагань 1917-1921 років, поручника Армії УНР, згодом – визначного громадського діяча в еміграції Овксентія Ільницького. 



Готуємось до Великодня автентично! Сьогодні ми пропонуємо вам спробувати виготовити власноруч справжню подільську бабу, яку, можливо, випікали колись предки корінних проскурівчан, адже її рецепт ми знайшли у книзі "Страви Поділля з душею" авторства відомої дослідниці автентичної подільської кухні Лесі Кравецької.




А ви знаєте, що під час святкування Пасхи у часи Ісуса Христа був тільки прісний хліб? Звичай використовувати заквашений хліб під час святкування Господньої вечері з'явився століттями пізніше - після смерті апостолів Ісуса Христа, коли в християнство закралися звичаї язичників, які саме й випікали паски трьох видів. Жовту паску святили і споживали в Неділю, це була паска на знак поклоніння Сонцю. З білою паскою ходили на цвинтар на Проводи, це була паска душам померлих родичів. Чорну паску — житній хліб українці їли щодня, це була паска господарям та родичам.




Один з наймолодших і найкрасивіших храмів міста Хмельницького - Святомиколаївський храм, що в мікрорайоні Виставка на вулиці Свободи, 2-а, - сьогодні в нашій WEB-EXкурсії від музею історії міста Хмельницького, який продовжує онлайн проєкт MUSEUM_WEB_EX.

Не будемо нудьгувати  на карантині самі і не дамо нудьгувати дітям! Нумо робити разом з нами справжній весняний оберіг – ляльку-веснянку!

Веснянка — це невеличка ігрова лялька, яку  робили навесні і дарували дітям на Пасху.


Багато давніх Великодніх традицій, створених нашими предками, загубилися у віках, проте тих, що дійшли до нас, ми намагаємося дотримуватися, зберегти та передати майбутнім поколінням.



Крім концентраційного табору суворого режиму для військовополонених, який мав п`ять філій по місту, гітлерівці під час Другої світової війни створили в Проскурові єврейське гето в кварталах поблизу старого собору, а також – трудові концентраційні табори.





Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024