| RSS Реєстрація | Вихід | Вхід Сб, 2024-04-20, 04:59

...


Меню сайту
Ласкаво просимо!
Сьогодні
Календар України
Погода
мишки teddy bears
Статистика
Головна » Архів матеріалів
« 1 2 ... 32 33 34 35 36 ... 65 66 »


Карантин - не привід забувати про особисту гігієну. 
І сьогодні музей історії міста вам нагадає про гоління. 

Під час карантину екскурсії про минуле міста перейшли в онлайн-формат. Новий онлайн-проєкт "Museum_Web_Ex”, який створили працівники музею історії міста Хмельницького, розповідає про визначні будівлі та важливі дати, демонструє музейні предмети з власної колекції та експонує онлайн-виставки. Також на сторінках установи можна почитати про цікаві експонати з фондів музею та на власні очі побачити їх, дізнатися цікавинки з історії міста, відвідати майстер-класи тощо. Про це у телевізійному сюжеті МТРК "Місто":




В одній з вітрин музею Проскурівського підпілля можна побачити загадкові предмети, які з першого погляду навіть важко з чимось конкретним ідентифікувати. І, лише ознайомившись з інформативним написом на етикетці, розміщеній поряд, можна зрозуміти, що це таємне знаряддя проскурівських підпільників для тиражування антигітлерівських листівок у часи нацистської окупації.

Як Кость Місевич синьожупанників українізував, читайте у нашому нинішньому дописі.




WEB-EXкурсія пам"яті жертв чорного лиха 26 квітня 1986-го та Героїв-пожежників, затуливших собою всіх нас, - нині в онлайн-проєкті музею історії міста Хмельницького MUSEUM_WEB_EX... 


Продовжуємо розповідати вам про історію музейних експонатів. Знайомтесь,«БЕЛЛА» - побутовий дозиметр популярний в середині 1990-х років.




Музей історії міста Хмельницького демонструє експозицію з власних фондів "Ліквідатор" та згадує історію Чорнобиля – найбільшої катастрофи в атомній енергетиці. Це історія ліквідаторів, так званих біороботів – солдатів, які вручну розгрібали радіоактивні уламки з даху реактора, коли механічні роботи відмовляли, яким спецодяг видавався та змінювався раз на тиждень, деяким навіть не вистачало респіраторів. Це історія жителів відселених міст і сіл, які їхали на три дні, а потім вже ніколи не повернулися додому.


З нагоди Всеукраїнського дня пам'яток історії та культури і Міжнародного дня пам'яток і визначних місць, що відзначались 18 квітня, в музейному онлайн-проєкті пропонуємо до Вашої уваги WEB-EXкурсію від музею історії міста Хмельницького, в якій можна детально дізнатись про найдавнішу кам'яну споруду та водночас найстаріший православний храм у колишньому Проскурові, а нині місті Хмельницькому - 183-річний собор Різдва Пресвятої Богородиці.


А, виявляється, що цих двох палких українців – Івана Огієнка та Костя Місевича, які стільки доброго зробили для утвердження державності й духовності свого народу, поєднувала щира приязнь. Вони, справді, не могли не зустрітися. І не лише тому, що Проскурів, де вони познайомилися, тоді, сто літ тому, 22 березня 1918 року, - як і нині – розташований «на перехресті шляхів і можливостей», а й тому, що обидва були патріотами, самовіддано робили спільну справу побудови суверенної Української держави.

 

Досить часто ми стикаємося у побуті та в повсякденному житті з надзвичайно цікавим явищем у культурі  регіонального мовлення – діалектизмами. І сьогодні ми пропонуємо діалектологічний екскурс в один з різновидів подільських говірок – проскурівську говірку. Стосується це діалектних слів, які своїм походженням сягають сивої давнини та завдячують деінколи іншомовному походженню, а інколи кумедному спрощенню, притаманному народним говіркам.


Оберіть мову сайту
Відеоскриня
Фотоподорож

Copyright mimh.org.ua © 2024